Разговор с Улай



Живота на Франк Уве Лайзипен, по-известен като Улай,  започва необичайно. Ражда се на 30. Ноември. 1943 в бомбоубежище и живота му продължава да бъде необичаен.

На 28.Април.2017 феновете на Улай имаха възможността да се срещнат с него в института Гьоте в София.
Разказва за изкуството си сякаш е страничен наблюдател. Говори за това как е откраднал най-известната картина от музеят в Берлин а именно - "Бедният поет"на Карл Спицвег. Предупредил медиите, като им изпратил писмо но било Петък и нито една медия не го препечатал до Понеделник. Открадната картина поставил в домът на имигрантско семейство.

Говори и за работата си с Полароид, разказва че и до ден днешен използва камерата. Обяснява на всички нас че инстантната фотография е по-истинска, защото снимката излиза такава каквато е. Разказва че е работил за Полароид в продължение на няколко години и има голяма колекция от полароидни снимки, било му трудно да избере няколко които да бъдат част от експозицията "Аз другият"/"I other" (която можете да разгледате във Vivacom Art Hall до краят на месеца).
Разказва и за работата си с Марина Абрамович и трудностите които имали. Разказва за един техен експеримент имали уговорка с професионален каратист да стане и удари Марина, след това наблюдавали реакциите на публиката, много хора били ужасени. Разказва как извикал "Aesthetics without ethics, is just cosmetics"преди 20-30 години и колко раздразнени били хората от това.
Разговорът продължава с няколко въпроса от публиката. Питат го за живота и любовта, страхува ли се от смъртта. Обяснява че не се страхува от смъртта.
Учуден е от интересът към него сред младите в България. Казва че за пръв път му се случва да види толкова много млади хора на откриването на изложбата си. Смятал че е по похулярен сред по-възрастните, и споделя че ще помни София винаги. 

Успявам след края на разговорът, да си взема авгораф, подава ми флаерът, със снимка от изложбата и казва " Заповядай, подписано с червено".

 Успява и да уловя момента когато той се подписва в червено.


Благодаря на Vivacom Art Hall и Гьоте институт че ни предоставиха възможността да се срещнем с Улай. 

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Back
to top