Анка Ламбрева - първата жена в света, прелетяла над Ламанша

Източник: Google
Анка Ламбрева е българска пътешестничса, писателка, медицинска сестра. Родена на 22.02.1895 в гр.Карлово, остава в историята с двете си околосветски пътешествия.
Родена в бедност и оскъдица, успява да завърши гимназия с отличие въпреки недоимъкът. Баща ѝ няма възможност да я издържа докато е в Пловдив, но тя се зарича че ще завърши и изрича следните думи: “На улицата ще спя, под фенера ще чета, но пак ще завърша!”.
През 1923г. спасява животът на болен англичанин на име господин Тейкън, 5 години по-късно той я открива и кани да се грижи за болната му дъщеря в град Дънидин,Нова Зеландия. Пътуването от България до Нова Зеландия трае 3 месеца като успява да посети Индия, Египет,австралия и Цейлон. След пристигането си в Нова Зеландия, тя се влюбва в Реймънд и заедно прекарват месец в Таити.
Анка Ламбева прекарва няколко месеца сред маорите от племето тюканрънги. Сприятелява се с вожда ина племето и местните красавици. Разказва че, маорите обичат да творят- важно място заемали дървените скултури на божествата им. Къщите им били близо до гейзери, което им позволявало да сготвят по-бързо различни плодове и зеленчуци както и и пазели топла къщата през зимата.
Запознава обществото на Нова Зеландия с българската култура и открива курсове по българска бродерия в генско дружество в Нова Зеландия. Пише статии под надслов "Непознатата България" и ги препраща към българското Министерство на вътрешните работи, което ги превежда на френски и разпространява до легациите ни по света, като реклама на България.
През 1929г. решава да се върне в България, пътуването ѝ се превръща в приказка. Тя преминава през островите Тасмания,Самоа, Таити и Фиджи. Оттам тръгва с кораб за Лос Анджелис,Ниагарския водопад, Ванкувър и Торонто. Преминава през Канада,източното крайбрежие на САЩ и от Нюфаундленд се озовава в Англия. През 1929 г. тя става първата жена в света, прелетяла със самолет над Ламанша. 

Източник: Google

От Париж тръгва с влак за Германия, а оттам зс параход по Дунав стига до Видин, и след това до Карлово пътешествието трае 1 година. 
Анка не остава за дълго в България, и отново тръгва на пътешествие за 3 години обикаля 42 години и говори 7 езика. Преподава френски и английски език и помага за създаването на училища и болници. Разказва за вкусните плодове, и розовите долини на България. Язди кон и кара мотоциклет – нещо необичайно за жена. 
Източник: Google
На 75 години се завръща в България и прави многобройни дарения на Окръжния държавен архив в Пловдив и Историческия музей в Карлово.
Умира на 18.02.1987г в Карлово, България.
Източник: Личен архив


CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Back
to top